Golfklubber og utstyr

golf-clubsGolfkøller skal brukes til å treffe golfballen. Hver kølle er sammensatt av et skaft med en lanse (eller “grep”) på den øvre enden og et køllehode på bunnen. Lange køller er ment for å drive ballen en relativt lang avstand, og korte køller en relativt kort avstand. Den faktiske fysiske lengden av hver kølle er lengre eller kortere, avhengig av avstanden klubben er ment å drive ballen.

Golfkøller har tradisjonelt vært delt opp i tre hovedtyper. Woods har store hoder, og er lange køller ment for å drive ballen i lang avstand fra relativt “åpne” områder, slik som tee-boksen og fairwayen. Av særlig betydning er driveren som i moderne tid har blitt spesialisert for å kunne gjøre ekstreme langdistanseskudd, opp til 270 meter eller enda mer i hendene på en profesjonell golfspiller. Tradisjonelt hadde disse køllenes hode et løvtre, men nesten alle moderne woods er nå laget av metall som titan eller av komposittmaterialer. Irons er kortere køller med et metallhode som hovedsakelig består av en flat, vinklet slagflate. Tradisjonelle køllehoder ble smidd av jern. Jern av varierende lengde brukes til en rekke skudd fra nesten hvor som helst på banen, men oftest fra kortere avstand, som når skuddet nærmer seg det grønne, eller for å få ballen ut av vanskelige områder som sand eller gjørmete områder. Den tredje klassen er putteren, som utviklet seg fra jern for å skape en balansert kølle. Den er utformet for å rulle ballen langs den grønne og inn i hullet. Puttere blir nesten alltid brukt på det grønne eller i de omkringliggende rougher og hazarder. En fjerde klasse, kalt hybrider, utviklet seg som en krysning mellom skog- og strykejern, og blir vanligvis sett på som erstatter for de korte jern, med en kølle som gir lignende avstand, men er av en mer klimavennlig natur.