Historien til golf

history-of-golf1Opprinnelsen til golf er uavklart og omdiskutert, og kommer nok aldri til å bli bekreftet. Likevel er det allment akseptert at moderne golf ble utviklet i Skottland i middelalderen. Spillet fikk ikke internasjonal popularitet før på slutten av det 19. århundre, da det spredde seg til resten av Storbritannia og deretter til det britiske imperiet og USA. Det moderne spillet er derfor generelt ansett for å være en skotsk oppfinnelse. Lignende ballspill har eksistert i mange århundrer, men golf slik vi kjenner det i dag som spilles over 18 hull stammer tydelig fra Skottland

Et golfaktig spill, apocryphally, er dokumentert å finne sted allerede i 1297, i Loenen aan de Vecht, hvor nederlendere spilte et spill med en pinne og en lærball. Vinneren var den som traff ballen med minst antall slag inn et mål flere hundre meter unna. Noen forskere hevder at dette spillet hvor man skal plassere en liten ball i et hull i bakken ved hjelp av golfkøller, også ble spilt i det 17. århundre i Nederland, dette forut spillet i Skottland. Det finnes også andre rapporter fra tidligere beretninger om et golfaktig spill fra kontinentet.

I et manuskript av den flamske poeten Boeck Merlijn fra 1261, omtale Jacob van Maerlant et ballspill “med en colf/kolf kølle). Dette er den tidligste kjente omtalen i det nederlandske språket om spillet colf/kolf. I 1360 ulovliggjorde rådet i Brussel spillet colf: “… han som spiller colf betaler en bot på 20 shilling).

I 1387 ble det også forbudt i Brielle. Der var det forbudt å spille noen spill for penger. Ett av unntakene til denne forordningen ble “… for å spille balle med en kølle utenfor bymurene”. To år senere, i 1389, ble innbyggerne i Haarlem tilbudt et felt som heter “de Baen ‘(på engelsk: ‘course’, som er navnet på golfbaner i engelske språket i dag) som skulle brukes utelukkende ballspill – spesielt colf – fordi disse typer spill var for farlig innenfor bymurene.