Poengsystem og par

Golf player at the putting green hitting ball into a holeTo spillere (eller to lag) spiller hvert hull som en egen konkurranse mot hverandre i det som kalles matchspill. Spilleren eller laget med lavest poengsum vinner hullet, eller om resultatet for begge spillere eller lag er like blir hullet “halvert” (eller uavgjort, som det heter i andre sporter). Da må man videre til det man best kan kalle ekstraomganger på norsk. Spillet er da vunnet av den som vinner flest hull (det vil si får ballen i hullet på færrest mulige slag). Hvis det ene laget eller spilleren har tatt en ledelse som ikke kan overvinnes i antall hull igjen å spille, er kampen ansett som vunnet av spilleren eller laget i ledelsen, og resten av hullene blir ikke spilt. For eksempel, hvis en av partene allerede har en ledelse på seks hull, og bare fem hull gjenstår å bli spilt på banen, er kampen over og den vinnende part anses å ha vunnet “6 & 5”. På et gitt punkt, hvis ledelsen er lik antallet av hull igjen, er spilleren eller laget som leder kampen kalt en “dormie”, og kampen fortsettes inntil partiet øker ledelsen med et hull og dermed vinner kampen, eller inntil kampen ender i uavgjort fordi motstanderen av de som opprinnelig ledet, vinner alle de resterende hullene. Når spillet er bundet etter det forutbestemte antall hull har blitt spilt, kan den fortsettes inntil en side tar en etthullsledelse.

Et hull er klassifisert etter sitt nivå, noe som betyr et visst antall slag en dyktig golfspiller bør klare å fullføre spillet på. Det minste par av noen hull er tre fordi pari alltid inkluderer et slag for tee og to puttere. Par av 4 og 5 slag er mer sjelden. Andre slag enn teeskudd og putter forventes å bli gjort fra fairwayen, altså banen der gresset er kort.